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ISSUE: Clarification of the Practice of Professional 
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PEO POSITION–November 2009 
 
1. The comprehensive licensing and regulatory scheme afforded by the Professional Engineers Act 

(PEA), under which PEO licence holders are fully governed by PEO, protects the public well. 
 
2. PEO licence holders must always make responsible provision for complying with applicable 

statutes, regulations, standards, codes, by-laws and rules in connection with work being undertaken 
by or under their responsibility. 

 
3. Qualifications, scopes of practice, and standards of practice for PEO licence holders are the 

exclusive jurisdiction of the Professional Engineers Act.  
 
4. Building Code Identification Numbers (BCINs) are not needed by any holder of any licence or 

certificate issued under the Professional Engineers Act. The holder of a provisional licence is 
entitled to practise professional engineering only under the supervision of a professional engineer, 
and shall not issue a final drawing, specification, plan, report or other document unless the 
supervising professional engineer also signs and dates it and affixes his or her seal to it.i 

 
5. The use of a seal by PEO licence holders is not replaced by the use of a BCIN. The two forms of 

identification are not synonymous. 
 
6. All work submitted in support of a Building Permit must be sealed by a P.Eng. regardless of the 

exceptions.  A BCIN is not a requirement for those portions of the building for which a P.Eng. has 
taken responsibility. ii 

 
7. Section 34 of the Professional Engineers Act requires that as a condition of every Certificate of 

Authorization (CofA) that the holder of the certificate shall not offer or provide to the public 
professional engineering services unless the holder is insured in respect of professional liability in 
accordance with section 74 of the regulations s.74.  Section 74(2) and 74(3) provides for exceptions 
where a holder of a certificate of authorization is not required to be insured against professional 
liability. 
 

8. The Professional Engineers Act governs the requirement to hold a C of A if an entity is in the 
business of offering or providing professional engineering services to the public.  Building officials 
are not required to ensure that a design professional holds a C of A.iii 
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9. PEO and the Ontario Association of Architects (OAA) are legislated to resolve practice disputes 
between the two professions.  Such resolution is not an issue for a Building official to be concerned 
with.  Mechanisms exist within the respective Acts to resolve disputes.iv 
 

10.  PEO’s position is that the Professional Engineers Act and the Architects Act are applicable law for 
the purposes of the Building Code Act and further clarity would be achieved by regulation should 
the Minister so choose. 

 
11. PEO and the OAA issued a Joint Bulletin, entitled Design and General Review Requirements for 

Buildings in the Province of Ontario, which encapsulates the scopes of practice contained in their 
respective acts.  This Joint Bulletin was sent to Chief Building Officials on January 3, 2008 to be 
used as a guide. http://www.peo.on.ca/Program/PEO-OAAJointBulletin2008.pdf.  

 
12. PEO urges Building Officials and the public to check a licence holder’s licence status and 

qualifications and whether they have a Certificate of Authorization with PEO by consulting the 
online directory at www.peo.on.ca, which can be searched by name, or by licence or certificate 
number.  

  
13. To seek clarification on matters related to the Professional Engineers Act or to file a complaint 

against a PEO licence or certificate holder, contact PEO. 
 
 
THE ISSUE OF CLARIFICATION OF THE PRACTICE OF PROFESSIONAL ENGINEERING 
RELATED TO THE BUILDING CODE 
 
Background 
On March 20, 2006, PEO applied to the Ontario Superior Court of Justice to clarify the application of 
amendments to the Ontario Building Code that became effective on January 1, 2006. The amendments 
purported to require licensed professional engineers to qualify and register under a housing ministry 
certification scheme to engage in building-related design and general review of construction activities. 
PEO had long argued the Building Code amendments duplicated, contradicted and otherwise interfered 
with its statutory role to license, discipline and regulate its members and were not authorized by the 
Ontario Building Code Act, 1992.  
 
On May 17, 2007, the court ruled for PEO, finding that certain articles of the Building Code are invalid. 
It also held that certain provisions of the Building Code Act and the Building Code conflict with the 
exclusive regulatory jurisdiction of PEO and do not apply to any holder of any licence or certificate 
issued under the Professional Engineers Act. 
 
The court found: 
1.   Article 2.3.1.1 of the Building Code is not authorized by s. 34(1)(10) of the Building Code Act and is 

invalid to the extent that it purports to allocate responsibility for designs between professional 
engineers and architects and therefore does not apply to PEO and its licence and certificate 
holders; 

2.   Article 2.3.1.1(4) of the Building Code is not authorized by s. 34 and is invalid and therefore does 
not apply to PEO and its licence and certificate holders; 

3.   Clause 1.1(1)(c), subsection 1.1(2), clause 8(2)(c) and subsections 15.11(5) to (7) of the Building 
Code Act conflict with the exclusive regulatory jurisdiction of PEO and do not apply to any holder of 
any licence or certificate issued under the Professional Engineers Act; and  

4.   Article 2.17 of the Building Code conflicts with the exclusive regulatory jurisdiction of PEO and does 
not apply to any holder of any licence or certificate issued under the Professional Engineers Act. 
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(Note: Renumbering took place in the 2006 Building Code, such that Article 2.3.1.1. of the former Building Code is Article 1.2.1.1. of Division C 
of the 2006 Building Code; sentence 1.2.1.1.(4) of the former Building Code is sentence 1.2.1.1.(4) of Division C of the 2006 Building Code; 
section 2.17. of the former Building Code is section 3.2. of Division C of the 2006 Building Code.) 

 
On May 30, 2007, PEO was informed by the province’s legal counsel that the province would not be 
appealing the decision and advised that the ministry intended to work with stakeholders, including 
engineers, architects and building officials, to monitor the implications of the court’s decision on the 
administration and enforcement of the Building Code Act, 1992, and the Ontario Building Code. 
 
In September 2007, the Ontario Superior Court of Justice (Divisional Court) found that PEO was 
entitled to “substantial indemnity costs” for its defence of engineering self-regulation and awarded PEO 
$75,000. 
 
Issues 
PEO members have reported that some Building Departments will not accept their work in support of a 
building permit application without a BCIN, if the work is not sealed. 
 
It has been reported to PEO that there is concern that the striking down of the former Article 2.3.1.1. of 
the Building Code as invalid to the extent that it purports to allocate responsibility for designs between 
professional engineers and architects has left a regulatory gap in relation to who can undertake building 
design. 
 
Impact on Public Interest 
PEO is concerned that there is a belief that the court decision has led to a lack of clarity on the 
necessary qualifications for undertaking building design.  It is unclear to PEO how the court decision 
has had any affect in this area, since it said only that holders of PEO licences no longer require BCINs 
and the allocation of responsibility between engineers and architects is properly within the jurisdiction of 
the Professional Engineers Act and the Architects Act.  
 
PEO is troubled that there appears still to be a call to include within the Building Code Act or the 
Building Code sections or articles establishing qualifications for PEO licence holders for the purpose of 
issuing a building permit and allocating responsibility to engineers and/or architects. In striking down 
sections of the Building Code Act and of the Building Code, the court upheld the exclusive regulatory 
jurisdiction of PEO over holders of any licence or certificate issued under the Professional Engineers 
Act.  The decision of the three Justices was very clear that it is the responsibility of the Ontario 
Association of Architects (OAA) and PEO to establish and enforce standards of practice and scopes of 
practice for architects and PEO licence holders.  
 
As a regulator, PEO cannot support overlapping legislative responsibility for its licence holders. 
Overlapping and/or conflicting legislation is confusing to practitioners and the public, and unnecessarily 
increases regulatory burden.  The Building Code and the Professional Engineers Act are meant to be 
complementary: the Building Code deals with the public safety objectives of buildings; the Professional 
Engineers Act deals with the qualifications of the professionals who interpret the Building Code safety 
requirements and establishes public accountability mechanisms for their professional practice. 
 
PEO Council is willing to use its regulation-making powers under the PEA to ensure the protection of 
the public, if there are identified problems with the qualifications, scopes of practice or standards of 
practice of the holder of any licence or certificate issued by PEO. 
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PEO Actions to Date 
 PEO publishes Position Statement on Clarification of the Practice of Professional Engineering 

Related to the Building Code on its website. Position Statement to be distributed to Building 
Officials. 

 
 PEO continues to participate in Engineers, Architects and Building Officials (EABO) committee and 

discuss the implications of the court decision with stakeholders. 
 
 PEO updates its Questions and Answers document on the Building Code legal challenge victory 

with the subsequent issues arising and republishes on its website at: 
www.peo.on.ca/registration/Building_Regulation_Registration_Program.htm. The website page also 
includes links to the legal decision (http://www.peo.on.ca/Legal/2007canlii.pdf) and the Ministry of 
Municipal Affairs and Housing’s Questions and Answers 
(http://www.obc.mah.gov.on.ca/Page2955.aspx).  

 
 PEO and the OAA issue a Joint Bulletin, entitled Design and General Review Requirements for 

Buildings in the Province of Ontario, which encapsulates the scopes of practice contained in their 
respective acts. This Joint Bulletin was sent to Chief Building Officials on January 3, 2008 to be 
used as a guide. Building Officials were advised they could submit all permit application documents 
that do not conform to the chart in the bulletin to either OAA or PEO; a Joint Liaison Committee was 
created to deal with matters that are forwarded.  

 
 
                                                 
i Professional Engineers Act.  R.R.O. 1990 Reg. 941 – Section 44.1(2)2 
ii Professional Engineers Act.  R.R.O. 1990 Section 12 (4) and (5), O. Reg. 941 – Section 53,  
iii Professional Engineers Act. Section 12 (2). 
iv The Registrar of either PEO or OAA may refer the matter to the Joint Practice Board established under Section 
52 (7) or the Architects Act or section 47(4) of the Professional Engineers Act.  The Joint Practice Board will 
consider the matter in accordance with the rules prescribed in sections 11 and 12 of the respective Acts. 


