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Delegation of certification function 

PEO concerned about sub-delegation of an ESA 

function to professional engineers. 

Background: PEO is concerned that under section 9 of 

Regulation 22/04 under the Electricity Act, the Electrical 

Safety Authority may be abrogating its responsibility as a 

regulator, and placing licensed engineering practitioners 

in a situation in which they would be acting contrary to the 

provisions of the Professional Engineers Act (PEA). 

Reference:  

http://www.e-

laws.gov.on.ca/html/statutes/english/elaws_statutes_98e1

5_e.htm 

Deviations from Required Standards 

Section 9 requires that when any part of an electrical 

distribution system does not comply with required 

standards for clearances and separations, a professional 

engineer shall certify that there was a space limitation 

reason for not meeting the codes. The professional 

engineer is also asked to certify that this deviation from 

applicable codes will not materially affect the safety of 

any person or property. PEO objects to this for the 

following four reasons: 

1. Compliance. Under the PEA, a licensed engineering 

practitioner MUST comply with all applicable statutes, 

regulations, codes, standards, rules and by-laws. 

Asking a licensed engineering practitioner to justify 

non-compliance with an applicable standard is asking 

them to fail to comply.  

 

2. Administration. It is the Electrical Safety Authority’s 

duty to administer the Electricity Act and, where 

discretion is allowed, to make adjustments. There is 

no allowance in the legislation to permit the ESA to 

delegate this duty to a licensed engineering 

practitioner.  

 

3. Practitioners. The regulation refers only to 

professional engineers, defined in the regulations as 

holders of a licence or temporary licence. It should 

refer to licensed engineering practitioners, to 

encompass all holders of licences granted by PEO. 

 

4. Certification. PEO objects to legislation that asks a 

licence holder to provide a certification, especially of 

something that cannot be verified. A certification is 

generally considered to be a warranty and a licensed 

engineering practitioner cannot provide a warranty for 

something that was installed by someone else. 

Each of these concerns has been expressed to the 

Electrical Safety Authority and the Ministry of Consumer 

Services.  

PEO is currently working with the Electrical Safety 

Authority as a regulatory partner at a staff level.  

For info only. No GLP action required. 
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